27 Ιαν 2016

Πρωινός αγώνας: Απαραίτητα «καύσιμα» για απόδοση!

 
 

Πρωινός αγώνας: Απαραίτητα «καύσιμα» για απόδοση!


Πρωινό… σίγουρα ακούτε και θα ακούτε πολλά για την αξία του πρωινού γεύματος σε διάφορες πτυχές της καθημερινότητας και της υγείας μας όπως ο έλεγχος του βάρους, ο προστατευτικός ρόλος του στην εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων. Όταν μιλάμε όμως για τον αθλητισμό ο ρόλος του πρωινού αποκτά μεγαλύτερη βαρύτητα. Ειδικά όταν οι αθλητές έρχονται αντιμέτωποι με πρωινή προπόνηση ή ακόμα χειρότερα όταν έχουν πρωινό αγώνα, η βαρύτητα για την πορεία της απόδοσής τους πέφτει αποκλειστικά στο πρωινό γεύμα.


Το πρωινό ή αλλιώς breakfast(=break+fast) σημαίνει «σπάω» τη νηστεία. Ειδικά όταν πρόκειται για έντονη σωματική δραστηριότητα νηστεία σημαίνει και εξάντληση των ενεργειακών αποθεμάτων. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι το ρόλο της ανατροφοδότησης με καύσιμα θα «παίξει» το πρωινό.


Τα συστατικά της επιτυχίας…
Σίγουρα στο πρωινό ενός αθλητή είναι απαραίτητο να πρωταγωνιστούν οι υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε 2 κατηγορίες, τα σάκχαρα και τους σύνθετους υδατάνθρακες. Τα σάκχαρα/ απλοί υδατάνθρακες τα συναντάμε φυσικά σε τρόφιμα όπως το γάλα, τα φρούτα και το μέλι, ενώ στην κατηγορία αυτή ανήκει και η λευκή και σκουρόχρωμη επιτραπέζια ζάχαρη. 

Οι σύνθετοι υδατάνθρακες είναι πιο πολύπλοκα συστατικά και τα συναντάμε σε τρόφιμα όπως το ρύζι, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, η πατάτα, το ψωμί και τα προϊόντα σίτου όπως οι φρυγανιές, τα κριτσίνια κ.ά. Το γλυκογόνο είναι η αποθήκη ενέργειας του οργανισμού καθώς συγκεντρώνονται τα μόρια της γλυκόζης τα οποία χρησιμοποιούνται όταν απαιτείται άμεσα ενέργεια. Όταν απομένουν λίγες ώρες πριν τον αγώνα, καλό είναι να εστιάζουμε σε υδατάνθρακες που είναι χαμηλοί σε φυτικές ίνες και είναι εύκολα απορροφήσιμοι, όπως είναι τα σάκχαρα. Αυτά παρέχουν γρήγορα ενέργεια και είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν κάποια στομαχική διαταραχή.

Πρωτεΐνες… ασπίδα του μυϊκού συστήματος
Το πρωινό πριν από ένα αγώνα ποδοσφαίρου είναι σημαντικό να περιέχει τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και χαμηλά σε λιπαρά. Τρόφιμα υψηλά σε λίπος όπως πλήρη γαλακτοκομικά, μπέικον, λουκάνικα κτλ μπορεί να καθυστερήσουν την γαστρική κένωση και να παρέχουν ένα δυσάρεστο αίσθημα βαρυστομαχιάς. 
Προκειμένου να ξεκινήσουν οι μικροί αθλητές τον αγώνα έχοντας την καλύτερη μυϊκή κατάσταση είναι σημαντικό να καταναλώσουν πρωτεΐνες ιδανικά σε υγρή μορφή προκειμένου να παρέχουν στον οργανισμό τους ενυδάτωση. Αυτό μπορεί να προέλθει μέσω της κατανάλωσης γαλακτοκομικών και κυρίως γάλακτος χαμηλά σε λιπαρά.
Έτσι, λοιπόν, όταν οι μικροί αθλητές έχουν πρωινή προπόνηση ή αγώνα είναι σημαντικό 2-3 ώρες πριν από αυτά να καταναλώσουν:
  • 1 ποτήρι γάλα χαμηλό σε λιπαρά μαζί με 1-2 φέτες λευκό ψωμί με 1 κ. γλυκού μαλακή μαργαρίνη και 1 κ. σούπας μέλι
  • Smoothieμε γάλα και γιαούρτι χαμηλά σε λιπαρά μαζί με φρούτα όπως μπανάνες, φράουλες ή όποιο άλλο φρούτο αρέσει στο παιδί.
Η μέγιστη απόδοση απαιτεί σωστή στρατηγική στον τομέα της διατροφής!



sportsacademies.opap.gr